reede, 18. oktoober 2013

Ise tehtud, hästi tehtud

 Palupera Põhikooli algklasside õpilased küpsetasid leiba Hellenurme vesiveski uues leivakojas. Veskiemand Mae Juske juhendamisel tegime ühiselt valmis leivataina. Leivaastjas olevale juuretise segule lisasime soola, suhkrut, köömneid ja rukkijahu. Kui tainas sai valmis sõtkutud, jagati see väikesteks tükikesteks. Iga laps tegi valmis oma leivakakukese. Väikesed leivakesed olid erineva kuju ja huvitavate meistrimärkidega. Veskiemand tõstis leivalabidaga kakukesed ahju küpsema. Uudishimulikud silmapaarid jälgisid kõike ootusärevalt. Kõige tähtsam oli meelde jätta oma pätsi välimus.
 Leibade küpsemise ajal tegime ringkäigu üle saja aasta vanuses vesiveskis. Veskiemand Mae avas turbiini ja vee jõul töötav veski läks naginaga tööle. Huviga jälgisime kuidas kotitäiest nisuteradest sai jahu ja manna, kuidas terad eraldati sõkaldest ning kuidas „püksid püüli sõelusid“.
 Aeg kadus kiirelt ja õpilaste valmistatud leivapätsikesed ootasid ahjust väljavõtmist. Enne kakukese kotti panemist kaunistasime leivakotid. Omatehtud leib võiga viis keele alla ja tassitäis kuuma piparmündi teed oli väga hea.
 Ise tehtud ja hästi tehtud leival oli võrratu maitse. Südamest tänud veskiemand Maele, perenaise abilisele Kristiinale ja veskimees Harrile ehedate emotsioonide eest leivakojas ja vesiveskis.

Ilmus "Otepää Teatajas" 18.10.2013

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar